Aandoeningen

De heup prothese

 

 

Er is bij u heup artrose geconstateerd en de klachten zijn dusdanig invaliderend dat er operatief ingrepen moet worden. De heupkop en heupkom zullen vervangen worden, zodat u een nieuw kogelgewricht heeft waarmee u weer de dagelijkse bezigheden kunt oppakken zonder pijn.

De heup kan op 2 manieren benaderd worden:

  • De voorste benadering van de heup
  • De achterste benadering van de heup

De voorste benadering van de heup vindt plaats in rugligging waarbij de huidsnede aan de voorzijde van de heup geplaatst wordt en zonder spieren en pezen los te maken de heup bereikt wordt en de totale heup geplaatst kan worden. Het grote voordeel van deze ingreep is dat er minder schade wordt gemaakt, minder kans op beenlengteverschil en minder kans op een heup luxatie (de kunstkop kan bij extreme bewegingen uit de kunstkom schieten). Dit zijn de voordelen die uit eigen ervaring zien. Er wordt tegenwoordig ook veel onderzoek naar deze benadering gedaan en daarbij wordt vooral gezien dat de eerste 6 weken het herstel wat sneller gaat. Nadien is er wetenschappelijk gezien, weinig tot geen verschil ten opzichte van de achterste benadering. 

De achterste benadering van de heup is in principe nog steeds de gouden standaard in Nederland. De benadering vindt plaats met de patient in zijligging waarbij de grote bilspier wordt gespleten in de vezelrichting. Daarnaast worden de exorotatoren (de pezen die zorgen voor het naar buiten draaien van de voet) losgemaakt. De totale heup kan via deze benadering redelijk eenvoudig geplaatst worden omdat er wat meer ruimte is voor de operateur. De exorotatoren worden teruggehecht.

De belangrijkste keuze voor de operateur om te kiezen voor een specifieke benadering is de benadering waar de operateur de meeste ervaring mee heeft. Beide typen benaderingen doen het heel goed op de lange termijn.

Indien u met uw behandelend specialist bent overeengekomen om een heupprothese te plaatsen en u op de wachtlijst staat, kunt u alvast onze behandel app downloaden.

Een korte animatie over wat er precies gedaan wordt tijdens de operatie. In de orthopedie Treant plaatsen wij vooral een prothese zonder cement. Alleen bij zacht bot of grote afwijking van de heup zal er voor een gecementeerde versie gekozen worden.

Bron: Zorg voor beweging/NOV/Dr. H.J. Mencke