Aandoeningen

Heup artrose

 

 

 

 

 

Het heupgewricht is een ‘kogelgewricht’ en bestaat uit een heupkop en een heupkom.  Tijdens het bewegen/lopen rolt de heupkop van het dijbeen soepel in de heupkom van het bekken. Dit wordt vergemakkelijkt door een laagje kraakbeen op de kop en in de kom. Kraakbeen is een glad en verend weefsel. Naarmate men ouder wordt, neemt dit laagje kraakbeen in dikte af.
Wanneer dit laagje te dun is geworden, geeft dat problemen bij het bewegen en er treden pijnklachten op. Wij spreken dan van slijtage (artrose) of van een versleten heup (coxartrosis). Indien er sprake is van coxartrosis dient er eerst voorlichting, leefregels en advies gegeven te worden.

  • Adviseer regelmatige en voldoende intensieve lichaamsbeweging (ten minste een half uur per dag matig intensief bewegen).
  • Adviseer bij zwaarlijvigheid af te vallen.
  • Bespreek de mogelijkheid van een oefenprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut als het de patiënt niet lukt voldoende te bewegen.
  • Overweeg hulpmiddelen zoals een wandelstok (aan de gezonde zijde) of rollator bij klachten door activiteiten uit het dagelijkse leven.

Er kan ook in eerste instantie pijnbestrijding plaats vinden via een medicamenteuze behandeling.

Als medicijnen en/of fysiotherapie (conservateive behandeling) niet meer helpen, kan een operatie uitkomst bieden. Er zal een totale heup prothese geplaatst worden. Indien er al een totale heup geplaatst is en er is op langer termijn sprake van invaliderende klachten en problemen met de heup, kan een revisie totale heup prothese afgesproken worden.

Hier nog een korte animatie met uitleg wat coxartrosis nu precies inhoudt.

Bron: Zorg voor beweging/NOV/Dr. H.J. Mencke