Aandoeningen

revisie knie prothese

 

 

In het verleden heeft u een halve of een totale knie prothese gekregen vanwege artrose in de knie.  De levensduur van een prothese is niet onbeperkt en kan door beperkte levensduur, activiteiten niveau van patient, trauma of langdurig laaggradige infectie los gaan zitten of slijtage van de componenten laten zien. Ook komt het soms voor dat er sprake is van instabiliteit bij een halve of totale knie prothese.  Bij een halve knie kan het zijn dat de prothese niet loszit, maar dat er toename van artrose is aan de buitenzijde van de knie of achter de knieschijf (patella).

Dit geeft na een verloop van tijd toename van klachten, dusdanig dat ze invaliderend zijn. Op dat moment komt u bij de orthopeed en aan de hand van de anamnese, lichamelijk onderzoek en vooral aanvullend onderzoek zal het betreffende probleem aangetoond moeten worden.

Is er sprake van loslating, slijtage of instabiliteit dan dient de oude prothese vervangen te worden voor een nieuwe totale knie prothese. Bij een laaggradige infectie kan er ook vaak een knie wissel plaatsvinden, maar moeten we uiteraard eerst wel weten welke type bacterie dit veroorzaakt en dit langdurig nabehandelen met antibiotica.

Een revisie van een prothese brengt wel extra risico’s op complicaties met zich mee.  Deze worden vooraf uitvoerig met uw besproken.