Aandoeningen

Totale knie prothese

 

 

Er is bij u knie artrose geconstateerd die niet reageert op conservatieve maatregelen. Er is besloten tot het plaatsen van een totale knie prothese (voorkeur voor de 3D mal: Patient Specific Instruments).

De operatie vindt plaats in rugligging waarbij er huidsnede gemaakt wordt in de lengte-richting over het gewricht en het strekapparaat deels geopend. De (rest) menisci en de voorste kruisband worden verwijderd. Indien de achterste kruisband ook niet meer goed is, wordt die ook verwijderd en vervangen met een speciaal onderdeel in de knieprothese. Al het aangedane kraakbeen (of wat er nog van over is) wordt verwijderd met behulp van een zaag, nadat er is uitgelijnd aan de hand van verschillende anatomische referentie punten in de knie. dit wordt zowel voor het bovenbeen als het onderbeen gedaan. Met een proef prothese en een proef insert (tussenstuk waarover het kniegewricht scharniert) wordt de knie getest in buigen en strekken, zijwaartse richting en of de knieschijf (patella) goed spoort over de prothese. Als de operateur helemaal tevreden is, wordt de definitieve prothese geplaatst en gefixeerd met cement. Als de knie gesloten is met hechtingen en huidnietjes is het cement uitgehard en kan meteen belast worden.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het wel of niet vervangen van de knieschijf (patella). Er is nog steeds geen bewijs dat vervangen beter is dan de patella in oorspronkelijke staat houden. De operateurs van de orthopedie treant plaatsen alleen een patella component bij ernstige artrose van de patella of als de sporing van de patella niet helemaal optimaal is.

 

Indien u met uw behandelend specialist bent overeengekomen om een knieprothese te plaatsen en u op de wachtlijst staat, kunt u alvast onze behandel app downloaden.

Bron: Zorg voor beweging/NOV/Dr. H.J. Mencke