Aandoeningen

Schouder instabiliteit

 

 

We spreken van schouder instabiliteit wanneer de kop van de schouder in zijn geheel of gedeeltelijk uit de kom is geweest en deze klachten blijven bestaan (recidief). Dit kan na een ongeval, maar kan ook voorkomen bij patienten die meer speling op de banden van de gewrichten hebben (hypermobiliteit). Niet alleen de banden/kapsel zorgen voor stabiliteit ook de cuffpezen rondom de schouder. Bij pijn of ongemak zullen deze pezen minder goed gebruikt of aangestuurd worden, waardoor de klachten verergeren.

De diagnose wordt gesteld door de specialist aan de hand van de anamnes en lichamelijk onderzoek. Regelmatig wordt er aanvullend onderzoek verricht. Dit is meestal een MRI scan. Aan de hand van deze gegevens wordt er een behandelplan opgesteld. In principe zal er eerst de cuff musculatuur opgetraind worden met de fysiotherapeut. Mocht dit onvoldoende effect hebben, kan er operatief ingegrepen worden.

Na een ongeval waarbij de schouder uit de kom gaat, is wel de algemene regel dat hoe jonger de patient, hoe meer kans dat het nog een keer gebeurt.

De behandelingsmogelijkheden en het revalidatietraject zullen binnenkort op deze pagina verschijnen.