Aandoeningen

Frozen shoulder

 

 

Een frozen shoulder is een algemene term voor alle oorzaken van bewegingsverlies in de schouder. Door een onduidelijke oorzaak ontstaat er een ontstekingsproces in het gewricht waardoor het kapsel van het schoudergewricht verdikt en korter wordt. Dit ervaart u als toename van bewegingsbeperking in alle richtingen. Het kan voorkomen na een ongeval of langdurige verminderde bewegingen (immobiliteit) van de schouder.

Vrouwen maken wat meer kans op dit probleem en dan met name tussen de 40 en 65 jaar. Andere ziekte kan ook verminderde mobiliteit geven en dus verhoogde kans op een frozen shoulder.

Een frozen shoulder ontwikkelt zich langzaam en doorloopt 3 stadia:

Fase één – pijn verergert bij bewegen en is ’s nachts vaak slechter. Er is een toenemend verlies van bewegingsvrijheid met toenemende pijn. Deze fase duurt ongeveer 2 tot 9 maanden.

Fase twee – de pijn vermindert en het bewegen is minder pijnlijk. echter, de bewegingsruimte is nu veel beperkter tot zelfs 50% minder dan in de andere (gezonde) arm. Deze fase duurt 4 tot 12 maanden.

Fase drie – het probleem begint zich op te lossen (vermindert). De meeste patiënten ervaren langzaamaan het terugkeren van beweging gedurende 12 tot 42 maanden. Bij sommige patiënten moet er een operatie aan te pas komen om de beweging helemaal te laten terugkeren.

Zoals u hierboven kunt lezen is dit probleem een langdurig verhaal. De specialist kan aan de hand van de anamnese en lichamelijk onderzoek de diagnose stellen. Soms word er aanvullend onderzoek verricht. Behandeling is vooral gericht op verlichting van het ongemak en de beweging in en functie van uw schouder weer terug te krijgen. Heel soms word er operatief ingegrepen.