Aandoeningen

Traumatologie

 

 

Een ander woord hiervoor is ongevallen chirurgie. Dit houdt het behandelen van letsel/verwondingen in die ontstaan is na een ongeval of door geweld.
De afdeling orthopedie houdt zich voornamelijk bezig met afwijkingen van de botten, spieren en ligamenten (het bewegingsapparaat) die door bovengenoemde ontstaan zijn.

De orthopedisch chirurgen en trauma chirurgen van de treant zorggroep werken nauw samen en zijn allen gecertificeerd om trauma zorg te leveren.

Zodra er een letsel ontstaat en u wordt binnengebracht op 1 van onze locaties, zal de SEH arts in overleg met de betreffende chirurg van dienst een plan opstellen hoe we het letsel het beste kunnen behandelen. Regelmatig kan het letsel zonder operatie behandeld worden. Een letsel kan vaak restloos genezen, maar helaas is het soms zo dat het, ondanks maximale inspanning, na een revalidatie periode niet wordt zoals het was. We proberen u bij het bespreken van het behandelplan al zo goed mogelijk te informeren over eventuele kans op restverschijnselen of complicaties.

Mocht er toch geopereerd moeten worden, zal dit traject met u besproken worden. Voorheen werd gedacht dat alles zo vlug mogelijk geopereerd moest worden. Nieuwe inzichten laten zien, dat dit slechts in enkele gevallen dit noodzakelijk is. Hierbij kunt u denken aan een breuk met een forse bloeding of dat belangrijke structuren in de knel zitten.

De overige operaties proberen we zoveel mogelijk in te plannen bij een chirurg met de meeste expertise op dat gebied. Een voorbeeld hiervoor is een lastige schouder breuk waarbij er een speciale schouderprothese geplaatst moet worden. In dit geval wordt u gepland geopereerd door een schouder specialist.

De meest ideale planning is om een operatie binnen 1 tot 2 weken te plannen na het ongeval. Nadien zal het revalidatie traject in overeenstemming met uw behandelend chirurg plaatsvinden.

Specifieke vragen over uw letsel en behandelplan kunt u het beste stellen aan uw behandelend chirurg.